sta-su-domen-i-hosting

Domen i hosting

Pre nego što krenemo u avanturu izrade vašeg, jedinstvenog web sajta neophodno je da odaberete ime web sajta, ondosno vašu adresu. Ova adresa piše se u “search bar-u” pretraživača. Nakon što izaberete domen, i utvrdimo da je on slobodan, prelazimo na izbor hostinga. Zapravo, on predstavlja kuću vašeg sajta – mesto na kom se nalazi celokupan sadržaj vašeg web sajta, uključujući i sam WordPress, temu, dodatke, fotografije…

Kako biste me razumeli, objasniću vam na primeru iz života. Recimo da živite u ulici Nikole Tesle 70. Prijatelj iz drugog grada želi da vas poseti i da bi znao kako da dođe do vas na mapi će tražiti vašu jednistvenu adresu (ulicu i broj) koju nema niko drugi u tom gradu. Isto tako, vaš web sajt ima web adresu koja ne postoji nigde drugde (domen), koja vodi do hostinga, u ovom primeru do stana gde se nalazi vaš web sajt.

Da li znate kako da odaberete domen i hosting?

Kako izabrati pravi domen?

Ovo je prvo pitanje sa kojim ćete se susresti, na samom putovanju ka funkcionalnom web sajtu. Iz tog razloga, neophodno je da dobijete prave smernice, kako ne biste lutali.

Domen se najčešće kupuje uz hosting paket. Postoji i mogućnost odvojene kupovine, što podrazumeva kupovinu domena kod različitog hosting provajdera. Ali, mnogo vam je jednostavnije da kupovinu i domena i hostinga obavite na jednom mestu.

Nakon što odaberete hosting paket, neophodno je da razmislite o domenu. On mora da sadrži najmanje tri karaktera, i uobičajeno je da bude imenovan po biznisu koji imate, ili po vama ako ste lični brend. Zatim, tu je i izbor ekstenzija (.com, .net,. org, .rs…). Za naše područje najčešće se uzimaju varijante imesajta.rs ili imesajta.com, a tu su i imesajta.net, imesajta.co.rs. i dr. Cena domena zapravo zavisi od ekstenzije domena. Za našu zemlju to je .rs, dok je recimo za Crnu Goru .me. 

Kao primer navešću vam web sajt: https://mladenci.rs. Biznis koji se bavi izradom inovantinvih elektronskih pozivnoca za venčanje. Domen – mladenci, izabran je jer je to i ime samog brenda, dok je ekstenzija (.rs) odabrana jer je usluga namenjena srpskom tržištu

Budite maštoviti u odabiru svog imena jer ono predstavlja Vas i Vaš brend/biznis/uslugu. Trudite se da bude kratko i lako pamtljivo. Svaki od hosting provajdera ima alat za pretragu dostupnosti domena. Recimo, ako nije dostupan mojsajt.rs, alat predloži varijaciju mojsajt.com koja je slobodna.

Kako izabrati hosting?

Kada birate hosting važno je na umu imati nekoliko stvari kao što su kvalitet, performanse, dostupnost, tehnička podrška. Na internetu možete istražiti komentare korisnika, i na osnovu toga suziti izbor, ili čak i odabrati hosting. Ja ovom prilikom, kao višegodišnji korisnik različitih hostiga, mogu da preporučim Contrateam iz Bora. Većinu sajtova mojih klijenata, kao i sve moje sajtove, hostujem kod njih. Ako želiš, možeš pogledati šta oni sve nude. Kupi paket po svojoj meri kod njih i nećeš se pokajati.

Ako planirate da imate prezentacioni veb sajt sa nekoliko stranica, ili blog sajt, Junior paket će biti sasvim dovoljan za Vaše potrebe. Međutim, ako želite e-prodavnicu ili obimniji veb sajt svakako je potrebno uzeti jači paket, i sigurno drugačiju vrstu servera kao što su (cloud, dedicated i sl.). O ovoj temi detaljnije u nekom od narednih blog postova. Takođe, važno je pomenuti da postoje posebni hostinzi kreirani samo za WordPress.

Još jedna značajna stavka pri odabiru hostinga jeste SSL sertifikat. To je sigurnosni sertifikat koji omogućava bezbednost posetilaca sajta. Sa njim pretraživač Vaš sajt bolje rangira u pretrazi, a posetioce lišavate neprijatne poruke da je Vaš sajt nebezbedan zbog čega oni često odlaze sa istog. SSL sertifikat je neophodan kod sajtova gde postoje novčane transakcije. Sa ovim sertifikatom adresa odnosno URL Vašeg sajta umesto http://imesajta.rs biće https://imesajta.rs. Danas većina hosting kompanija SSL nudi besplatno uz sve pakete usluga, ali postoje i one koje to posebno naplaćuju, stoga, obratite pažnju.

Vodite računa i o tome koliko hosting paket nudi e-mail naloga.

Koliko će vas koštati domen i hosting?

Cena hostinga i domena se obnavlja na godišnjem nivou. Prosečna cena domena iznosi 10, dok cena hostinga više varira i dosta zavisi od vaših potreba. Za prosečan WordPress web sajt dovoljan je hosting paket koji okvirno košta 30, dok za web prodavnicu ili web sajt sa velikim brojem stranica na godišnjem nivou hosting paket može koštati i nekoliko stotina eura.

2 thoughts on “Domen i hosting”

  1. Nikola Nikolić
    Nikola Nikolić

    Da, naravno. Sam Google takve sajtove rangira više, dok posetioca neće oterati upozorenje da je sajt “nebezbedan”.

Comments are closed.