podesi-email-na-svom-laptopu-ili-mac

Kako da namestim email na laptopu?

Kako da namestim email na laptopu? Sigurno ti je ovo pitanje prošlo kroz glavu nakon kupovine domena i hostinga. Imaš svoj mali biznis na Instagramu kom želiš dati novu dimenziju tako što ćeš ga častiti veb sajtom u tvom duhu. Možda planiraš ili već imaš newsletter pa ne želiš da u potpisu tvog periodičnog mejla koji šalješ pretplatnicima više piše @gmail.com.

Kada si u ovoj fazi razvoja sigurno znaš koliko je značajno imati svoj lični email koji ima tvoj brend u svom nazivu, a ne neko Gmail ime gde zbog zauzetosti imena se najčešće dodaju brojevi. U prethodnom članku pokazao sam kako na svom telefonu možeš imati ličnu email adresu.

Sada želim da zajedno prativši moja uputstva uradiš isto i na računaru, odnosno laptopu, Mac-u, Linux-u, ili nečemu četvrtom. Koristićemo aplikaciju koja se naziva Mozilla Thunderbird. To je open-source aplikacija koja radi na različitim operativnim sistemima kao što su Windows, macOS, Ubuntu, i drugi Linux-oliki sistemi.

Instalacija Mozilla Thunderbird aplikacije

Pre instalacije potrebno je da skineš aplikaciju sa njenog oficijalnog sajta. Kada pokreneš instalaciju pojaviće se prozor gde treba da klikneš na Next (Pic-1). Na sledećem odaberi Standard opciju i ponovo Next (Pic-2). Ne moraš menjati putanju za instalaciju, ostavi je na disku C, i ostavi čekiranu kućicu da Thunderbird bude tvoj default klijent za email. Klikni na Install (Pic-3). Ceo proces je veoma brz. Kada se pojavi poslednji prozor klikni na Finish (Pic-4).

Pic-1
Pic-3
Pic-2
Pic-4

Kreiranje mail-a

Nakon instalacije aplikacija se otvara i izgleda ovako (Pic-5). Klikom na dugme Email ispod Set Up Another Account otvara se novi prozor gde je potrebno da uneseš svoje podatke. Ja ću kreirati testni mejl za potrebe ovog tutorijala – thunderbird@nnweb.rs (Pic-6). Kada popuniš svoje podatke klikni na dugme Continue.

Pic-5
Pic-6

Pre završetka procedure pojaviće se još neke opcije za konfiguraciju. To su IMAP i POP3. Ja obično biram prvu opciju jer tako čuvam mejlove i na računaru i na serveru. (Pic-7). Sada možeš kliknuti na dugme Done.

Pic-7

Ako na ovaj način ne uspeš da dodaš nalog, klikni na opciju Configure manually da upišeš odgovarajuće portove. (Pic-8).

Pic-8

Incoming server u mom slučaju je 143, a Outgoing je 587. U tvom slučaju može biti drugačije pa je potrebno da zaviriš u mejl koji je kreiran u cPanelu. Ovako izgleda moj (Pic-9). Na kraju će se pojaviti novi prozor gde je potrebno da klikneš na dugme Finish (Pic-10). I, tvoj mejl je spreman (Pic-11).

Pic-9
Pic-10
Pic-11