kako-instalirati-wordpress-na-racunar

WordPress na mom računaru. Kako?

Da li želiš da napraviš veb sajt za sebe ili za sopstveni mali posao potpuno sama? Na internetu se nalazi gomila informacija, a ti ne znaš odakle da kreneš? Čula si za neke od termina koji se spominju pri izradi veb sajtova poput domena i hostinga, i želela bi da se “igraš” na svom računaru? Ovo su problemi sa kojima se susreće mnoštvo malih preduzetnika koji bi želeli da se istaknu u online svetu. Ne brini, nisi sama. Sigurno si čula za WordPress koji je trenutno najbolje rešenje za kreiranje veb sajtova, i sam pokreće više od 40% svih veb sajtova širom interneta. 

Za sve vas koji ste na početku kreirali smo školicu WordPress-a, gde ćemo vas naučiti kako da koristite ovu, slobodno možemo reći tehnologiju, kako biste napravili vaš prvi veb sajt. Na našem instagramu smo već počeli prvim postom o tome koje su razlike između wordPress.org i wordpress.com rešenja. Uskoro očekujte i tekst na našem blogu. Iz naše prakse to je najčešće pitanje koje vas muči. 

U ovom tekstu ćete naučiti kako da podesite WordPress na svoj računar. Tom sajtu niko osim vas neće imati pristup, samo ga Vi možete videti. Naravno, ako želite da se pohvalite svojim radom drugima i to će biti moguće dok je veb sajt još na Vašem računaru. Pa da krenemo!

Instalacija WP-a na svom računaru koristeći “Local by Flywheel”

Kreiranje veb sajta u lokalnom okruženju je dosta praktično. To vas privremeno oslobađa kupovine domena i hostinga. Svakako ova stavka je neophodna ako želite da budete online. Dok ne obavite kupovinu možete nesmetano da radite na svom sajtu.

Na našem YouTube kanalu smo se već jednom bavili ovom problematikom, te ako znate engleski možete pogledati video – Kako instalirati WordPress uz pomoć XAMPP softvera. Ipak, danas imamo znatno jednostavnije rešenje koje se zove “Local”, a pre toga se zvao “Local by Flywheel”. Šta omogućava “Local”?

Kao i druga slična rešenja, “Local” pretvara Vaš računar u server i omogućava da sajt funkcioniše. Besplatan je kao i WordPress, i veoma lak za upotrebu, naročito za početnike.

Takođe, “Local” može biti jako koristan ako želite da redizajnirate veb sajt, da istestirate određene teme i plagine. Dakle, vaš sajt se neometano vrti na hostingu i imate domen. Naravno da ne želite da eksperimenišete sa novim plaginima i temama, da narušite izgled veb sajta i pokvarite korisničko iskustvo posetilaca. Kada sve potrebne testove obavite lako možete migrirati Vaš sajt sa računara na server. Isto važi i za redizajn.

U daljem tekstu saznaćete:

  1. Kako da instalirate “Local”?
  2. Kako da podesite okruženje za veb sajt?
  3. Kako da podesite WordPress?
  4. Kako da proverite da li sve radi kao podmazano?

Kako da instalirate “Local”?

Prvi deo je zapravo i najjednostavniji – treba da skinete “Local” sa njihovog oficijalnog veb sajta. U gornjem desnom uglu postoji dugme “Download” (Foto 1). 

Foto 1

Klikom na dugme pojaviće se prozor gde treba da odaberete operativni sistem koji koristite da biste skinuli odgovarajuću verziju programa. U mom slučaju to je “Windows”. Zatim popunite polja sa svojim imenom, prezimenom, elektronskom poštom i telefonom. Od svih pomenutih, e-mail polje je obavezno, dok su ostala po izboru. Kliknite na dugme “Get it now”. Sama instalacije je teška 464 MB (Foto 2).

Foto 2

Pokrenite instalaciju, ispratite standardnu proceduru klikom na dugme “Next” (Foto 3), odaberite gde želite da instalirate paket. Sačekajte par minuta da se instalira. Čekirajte opciju “Run Local” i kliknite na dugme “Finish” (Foto 4). Čestitam, upravo ste prvi put pokrenuli “Local” na svom računaru. Sada ste korak bliže ka posedovanju svog veb sajta.

Foto 3
Foto 4

Zatvorite prozor gde se pominje “Headless meda easy with Atlas” pritiskom za zeleni iks.

Kako da podesite okruženje za veb sajt?

Sada ćemo podesiti okruženje. Kliknite na zeleno dugme gde piše “Create a new site” (Foto 5).

Foto 5
Foto 6

Napišite ime Vašeg sajta. U mom slučaju to je “skolica”. Klikom na “advanced options” imate uvid u dodatna podešavanja, ali to zanemarite, neka ostanu kakva jesu. Kliknite na dugme “Continue” u donjem desnom uglu (Foto 6).

U narednom prozoru birate okruženje. U mom slučaju je “Preferred” sa detaljima ispod: PHP 7.3.5 | Web Server nginx | MySQL Version 8.0.16. To su zapravo “Default” podešavanja, pa predlažem i Vama da ostanu takva. Opet kliknite na dugme “Continue” (Foto 7).

Foto 7

Kako da podesite WordPress?

Upišite WordPress ime, lozinku i vaš mejl. Zanemarite “Advanced options”. Kliknite na dugme “Add site” (Foto 8). Sada “Local” skida WordPress instalaciju i podešava sve parametre, to izgleda ovako (Foto 9). Ako prilikom instalacije iskoči Windows Security Alert za nginx.exe samo kliknite na “Allow access”.

Foto 8
Foto 9

Nakon par sekundi ili minuta, zavisi od brzine računara, Vaš sajt je spreman. To izgleda ovako (Foto 10). Klikom na dugme “Open site” odmah ga možete otvoriti i pogledati deo koji se zove “Front end”. Njega vide svi posetioci kada je sajt online. Klikom na dugme “Admin” odlazite u “Back end” sajta gde samo vi imate pristup. Ulogujte se sa svojim imenom i lozinkom koje ste podesili malo pre.

Foto 10

Kako da proverite da li sve radi kao podmazano?

U gornjem desnom uglu možete videti da je Vaš sajt pokrenut. Imate mogućnost da ga isključite, ako kliknete na roze kvadratić. Kada ugasite računar “Local” će prestati da radi. Svakim sledećim paljenjem morate pokrenuti “Local” (ako se sam ne pokrene) i startovati sajt. Vidite da sa leve strane postoji sekcija koja se zove “Local Sites”, i da ispod stoji “skolica” sa zelenom lampicom. To znači da je taj sajt trenutno aktivan, te ako nema zelenu lampicu pored imena pokrenite ga. U toj sekciji možete videti sve sajtove koje ste instalirali na način koji sam pokazao, jer “Local” može da ima gomilu WordPress instalacija. 

Ako želite da sajt na kome radite pokažete nekom drugom to možete uraditi uz pomoć “Local”-a tako što ćete toj osobi poslati link. Kada je instalacija pokrenuta u donjem delu prozora vidite da piše “Live link” i dugme “Enable”. Kliknite na to dugme. Kopirajte link i pošaljite onome kome želite. Link će raditi samo dok je “Local” pokrenut, kada se link, možemo reći pokvari, samo ponovite proceduru.

Ovim stižemo do kraja naše današnje epizode koju u kraćoj formi možete ispratiti i na našem Instagram profilu, dok na YT kanalu na engleskom imate detaljno uputstvo.